Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődéskörnyezetvédelem

Az Európai Unió Tanácsa új intézkedései az EU gazdaságának dekarbonizációjáért

Szerző: 2023. július 30.No Comments

„A Tanács új szabályokat fogadott el, amelyek elősegítik majd az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére és a klímasemlegesség 2050-ig történő elérésére irányuló uniós cél elérését.

Az új szabályok az alábbiakra alkalmazandók:

  • energiahatékonyság
  • alternatív üzemanyagok infrastruktúrája
  • a tengerhasznosítási ágazat dekarbonizációja

Energiahatékonyság

Az új szabályok célja, hogy ambiciózusabb energiahatékonysági célkitűzésekkel csökkentsék a végsőenergia-fogyasztást. Az új szabályok révén a tagállamok együttesen fogják 2030-ra legalább 11,7%-kal csökkenteni a végsőenergia-fogyasztást, a 2020-ban készített, 2030-ra vonatkozó energiafogyasztási előrejelzésekben szereplő adatokhoz képest.

Alternatív üzemanyagok infrastruktúrája

Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló rendelet (AFIR) biztosítani fogja, hogy az elkövetkező években Európa-szerte több elektromos, illetve alternatív üzemanyagokat értékesítő töltőállomás létesüljön. Ez lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkenjen a közlekedési ágazat szénlábnyoma.

FuelEU Maritime kezdeményezés

A FuelEU Maritime kezdeményezés fő célkitűzése, hogy fokozza a megújuló és alacsony kibocsátású üzemanyagok iránti keresletet és azok rendszeres használatát, valamint – a tengeri forgalom zökkenőmentességének biztosítása és a belső piac torzulásainak elkerülése mellett – csökkentse a hajózási ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

Lásd még:

Forrás:
A Tanács az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag keretében több jogszabályt fogadott el az EU gazdaságának dekarbonizációja érdekében; EU Tanácsa; 2023. július 25.